Ο Ιατρός

Ο Χειρούργος Οφθαλμίατρος, Dr Νικόλαος Ι. Δερβένης, MD, MSc, PhD, FEBO, επέστρεψε στην Ελλάδα την άνοιξη του 2021 μετά από πολυετή εκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία. Κατέχει τον τιμητικό τίτλο του Honorary Clinical Fellow του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ με το οποίο συνεχίζει να έχει ενεργό ερευνητική συνεργασία σε μία σειρά από μελέτες σχετικές με τις παθήσεις του βυθού του οφθαλμού. Για δυο χρόνια (2021-23) ήταν Ακαδημαϊκός Υπότροφος της Α’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ως εκ των υπευθύνων:

  • του Τμήματος Υαλοειδούς/ Αμφιβληστροειδούς/ Ωχράς Κηλίδας, και
  • της χειρουργικής εκπαίδευσης των ειδικευομένων στις νέες τεχνικές του καταρράκτη με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας (premium) ενδοφακών.

Μοιράζει επαγγελματικά το χρόνο του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Ο ιατρός μεγάλωσε στην πόλη του Τυρνάβου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα σχολεία της πόλης. Πέτυχε με πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 2000 όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με βαθμό Λίαν Καλώς (2006). Επέστρεψε στον Τύρναβο για την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου (Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, Περιφερειακό Ιατρείο Βερδικούσιας Λάρισας).

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία στην Ελλάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Στη συνέχεια έλαβε εξειδίκευση όσο και σε δύο τριτοβάθμια νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας που αποτελούν κέντρα αναφοράς για τις ευρύτερες περιοχές:

  • St James’s University Hospital, Λιντς,
  • Western Eye Hospital, Imperial College Healthcare NHS Trust, Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, ολοκλήρωσε την απαραίτητη βασική εκπαίδευση σε όλα τα εξειδικευμένα τμήματα της οφθαλμολογίας κατά τα πρότυπα του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος εκπαίδευσης των ειδικευόμενων: βυθός, κερατοειδής, γλαύκωμα, οφθαλμικές φλεγμονές, νευρο-οφθαλμολογία, οφθαλμοπλαστική, παιδο-οφθαλμολογία.

Μετά την απόκτηση τόσο του ελληνικού όσο και του ευρωπαϊκού τίτλου ειδικότητας, επέστρεψε στη Μ. Βρετανία για μετεκπαίδευση και είχε τη δυνατότητα να εργαστεί σε μερικά από τα κορυφαία οφθαλμολογικά κέντρα της χώρας. Μετεκπαιδεύτηκε κατά σειρά:

  • Sussex Eye Hospital του Μπράιτον (χειρουργική γλαυκώματος και καταρράκτη),
  • Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου (χειρουργική καταρράκτη),
  • Peterborough City Hospitals του Πίτερμπορο, και
  • St Paul’s Eye Unit, Royal Liverpool University Hospital του Λίβερπουλ (χειρουργική υαλοειδούς, αμφιβληστροειδούς, ωχράς κηλίδας).

Για σχεδόν ένα χρόνο κατείχε τον τίτλο του αναπληρωτή διευθυντή του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) της Μ. Βρετανίας στο North Cumbria University Hospitals NHS Trust. Κατά την επταετή και πλέον παραμονή του στη Μ. Βρετανία πραγματοποίησε περισσότερες από 1500 επεμβάσεις καταρράκτη και περισσότερες από 500 επεμβάσεις υαλοειδούς, αμφιβληστροειδούς, ωχράς κηλίδας. Απέκτησε εκτεταμένη εμπειρία στη συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση ευρέως φάσματος οφθαλμολογικών παθήσεων.

Πέραν του πτυχίου της Ιατρικής, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία με βαθμό Άριστα από την Ιατρική του ΑΠΘ (2009). Το 2019 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ στην Οφθαλμολογία με τη διδακτορική του διατριβή (σχετικά με την οφθαλμική αιματική ροή και τις διαμέτρους των αμφιβληστροειδικών αγγείων σε ένα δείγμα του γενικού πληθυσμού) να βαθμολογείται με Άριστα. Τιμήθηκε με υποτροφία από την Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς / Αμφιβληστροειδούς καθώς ήταν μεταξύ των πρωτευσάντων στις ευρωπαϊκές εξετάσεις οφθαλμολογίας του European Board of Ophthalmology (2014).

Επιστημονικό έργο

Ο Ιατρός είναι επί σειρά ετών συνεργάτης του Εργαστηρίου Έρευνας και Κλινικών Εφαρμογών στην Οφθαλμολογία της Α’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ. Επιπλέον είναι ένας εκ των ερευνητών του Thessaloniki Eye Study, της μεγαλύτερης επιδημιολογικής οφθαλμολογικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σχετικά με το γλαύκωμα, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος και τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι συνεργάτης του Global Burden of Diseases, της σημαντικότερης επιδημιολογικής μελέτης για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών οφθαλμολογικών παθήσεων).

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 55 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή peer reviewed περιοδικά με περισσότερες από 20.000 βιβλιογραφικές αναφορές. Παρουσίασε περισσότερες από 50 ελεύθερες ανακοινώσεις / πόστερ σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει ως συνερευνητής σε περισσότερες από 15 κλινικές μελέτες πάνω στην Οφθαλμολογία σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία. Επίσης είναι αξιολογητής (reviewer) σε περισσότερα από 10 διεθνή οφθαλμολογικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει στην ελληνική μετάφραση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου Εγχειρίδιο Οφθαλμολογίας Moorfields (2019, University Studio Press, ISBN : 978-960-12-2457-2).