Ο ιατρός, Dr Νικόλαος Ι. Δερβένης, MD, MSc, PhD, FEBO, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα την άνοιξη του 2021 (μετά από πολυετή εκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία) είναι Ακαδημαϊκός Υπότροφος της Α’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ – εκ των Υπευθύνων του Τμήματος Υαλοειδούς/ Αμφιβληστροειδούς/ Ωχράς Κηλίδας και εκ των υπευθύνων της χειρουργικής εκπαίδευσης των ειδικευομένων στις νέες τεχνικές του καταρράκτη με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας (premium) ενδοφακών. Κατέχει επίσης τον τιμητικό τίτλο του Honorary Clinical Fellow του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ με το οποίο συνεχίζει να έχει ενεργό ερευνητική συνεργασία σε μία σειρά από μελέτες σχετικές με τις παθήσεις του βυθού του οφθαλμού. Μοιράζει επαγγελματικά το χρόνο του μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λάρισας.
Ο ιατρός μεγάλωσε στην πόλη του Τυρνάβου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα σχολεία της πόλης. Πέτυχε με πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 2000 όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με βαθμό Λίαν Καλώς (2006). Επέστρεψε στον Τύρναβο για την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου (Κέντρο Υγείας Τυρνάβου, Περιφερειακό Ιατρείο Βερδικούσιας Λάρισας) και, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία τόσο στην Ελλάδα (Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας) όσο και σε δύο τριτοβάθμια νοσοκομεία της Μ. Βρετανίας που αποτελούν κέντρα αναφοράς για τις ευρύτερες περιοχές (St James’s University Hospital, Λιντς και Western Eye Hospital, Imperial College Healthcare NHS Trust, Λονδίνο). Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, ολοκλήρωσε την απαραίτητη βασική εκπαίδευση σε όλα τα εξειδικευμένα τμήματα της οφθαλμολογίας (βυθός, κερατοειδής, γλαύκωμα, οφθαλμικές φλεγμονές, νευρο-οφθαλμολογία, οφθαλμοπλαστική, παιδο-οφθαλμολογία) κατά τα πρότυπα του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.
Μετά την απόκτηση τόσο του ελληνικού όσο και του ευρωπαϊκού τίτλου ειδικότητας, επέστρεψε στη Μ. Βρετανία για μετεκπαίδευση και είχε τη δυνατότητα να εργαστεί σε μερικά από τα κορυφαία οφθαλμολογικά κέντρα της χώρας. Μετεκπαιδεύτηκε κατά σειρά στο Sussex Eye Hospital του Μπράιτον (χειρουργική γλαυκώματος και καταρράκτη), Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου (χειρουργική καταρράκτη), Peterborough City Hospitals του Πίτερμπορο και St Paul’s Eye Unit, Royal Liverpool University Hospital του Λίβερπουλ (χειρουργική υαλοειδούς, αμφιβληστροειδούς, ωχράς κηλίδας). Για σχεδόν ένα χρόνο κατείχε τον τίτλο του αναπληρωτή διευθυντή του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) της Μ. Βρετανίας στο North Cumbria University Hospitals NHS Trust. Κατά την επταετή και πλέον παραμονή του στη Μ. Βρετανία πραγματοποίησε πέραν των 1500 επεμβάσεις καταρράκτη και πέραν των 500 επεμβάσεις υαλοειδούς, αμφιβληστροειδούς, ωχράς κηλίδας ενώ απέκτησε εκτεταμένη εμπειρία στη συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση ευρέως φάσματος οφθαλμολογικών παθήσεων.
Πέραν του πτυχίου της Ιατρικής, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία με βαθμό Άριστα από την Ιατρική του ΑΠΘ (2009). Το 2019 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ στην Οφθαλμολογία με τη διδακτορική του διατριβή (σχετικά με την οφθαλμική αιματική ροή και τις διαμέτρους των αμφιβληστροειδικών αγγείων σε ένα δείγμα του γενικού πληθυσμού) να βαθμολογείται με Άριστα. Τιμήθηκε με υποτροφία από την Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς / Αμφιβληστροειδούς καθώς ήταν μεταξύ των πρωτευσάντων στις ευρωπαϊκές εξετάσεις οφθαλμολογίας του European Board of Ophthalmology (2014). Είναι επί σειρά ετών συνεργάτης του Εργαστηρίου Έρευνας και Κλινικών Εφαρμογών στην Οφθαλμολογία της Α’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και εκ των ερευνητών του Thessaloniki Eye Study, της μεγαλύτερης επιδημιολογικής οφθαλμολογικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σχετικά με το γλαύκωμα, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος και τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι συνεργάτης του Global Burden of Diseases, της σημαντικότερης επιδημιολογικής μελέτης για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών οφθαλμολογικών παθήσεων).
Έχει δημοσιεύσει πέραν των 35 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή peer reviewed περιοδικά με πέραν των 4500 βιβλιογραφικές αναφορές. Έχει παρουσιάσει πέραν των 50 ελεύθερες ανακοινώσεις / πόστερ σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει ως συνερευνητής σε πέραν των 15 κλινικές μελέτες πάνω στην Οφθαλμολογία σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία. Επίσης είναι αξιολογητής (reviewer) σε πέραν των 10 διεθνή οφθαλμολογικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στην ελληνική μετάφραση της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου Εγχειρίδιο Οφθαλμολογίας Moorfields (2019, University Studio Press, ISBN : 978-960-12-2457-2).