Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής είναι το φωτοευαίσθητο φιλμ στο πίσω μέρος του ματιού και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια κατάσταση όπου ο αμφιβληστροειδής “ξεκολλά” μακριά από το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται επειδή έχει σχηματιστεί μια τρύπα ή ένα σκίσιμο στον αμφιβληστροειδή που επιτρέπει στο υγρό να περάσει κάτω από τον αμφιβληστροειδή.

Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση και ο κύριος στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η σφράγιση των οπών στον αμφιβληστροειδή και η επανεπικόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Η υαλοειδεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του υαλοειδούς gel (που έχει προκαλέσει τη ρωγμή του αμφιβληστροειδούς) από το εσωτερικό του ματιού. Στη συνέχεια, για να σφραγιστεί η ρωγμή, χρησιμοποιούνται είτε λέιζερ είτε κρυοπηξία για να δημιουργηθεί μια ουλή γύρω από αυτή. Στη συνέχεια, μια φυσαλίδα αερίου ή ελαίου σιλικόνης εισάγεται στο μάτι για να στηρίξει τον αμφιβληστροειδή ενώ επουλώνεται. Μια φυσαλίδα αερίου απορροφάται αργά σε διάστημα 2 έως 8 εβδομάδων, αλλά μια φυσαλίδα ελαίου σιλικόνης θα χρειαστεί μια μικρή επέμβαση για να την αφαιρέσετε αργότερα. Η όρασή σας θα είναι πολύ θολή αρχικά λόγω της παρουσίας της φυσαλίδας αερίου ή σιλικόνης.

Μετά την επέμβαση, θα σας δοθούν οδηγίες στάσης σώματος που πρέπει να ακολουθήσετε. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους, αλλά αποφύγετε να ρίξετε νερό κοντά στα μάτια. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να μην οδηγούν τις πρώτες εβδομάδες.

Δεν πρέπει να πετάτε με αεροπλάνο μέχρι να φύγει η φυσαλίδα αερίου και πρέπει να ενημερώσετε τον αναισθησιολόγο εάν χρειάζεστε γενική αναισθησία για οποιαδήποτε επέμβαση ενώ υπάρχει αέριο στο μάτι σας.

Εικόνα που περιέχει στιγμιότυπο οθόνης, μαύρο, φιλμ ακτινογραφίας

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα