Χειρουργική καταρράκτη / διαθλαστική ανταλλαγή του φακού
Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον φακό του ματιού με αποτέλεσμα η φυσιολογικά καθαρή όραση να γίνεται θολή. Περιορίζει την ποσότητα του φωτός που μπορεί να εισέλθει στο μάτι προκαλώντας θολή όραση και συχνά θάμβος.
Ο μόνος τρόπος που μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας καταρράκτης είναι με μια επέμβαση αφαίρεσης του θολού φακού. Ένα εμφύτευμα τεχνητού φακού εισάγεται στο μάτι για να αντικαταστήσει τον φυσικό φακό.
Η επέμβαση γίνεται κανονικά με τοπική αναισθησία και οι premium ενδοφακοί μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη για γυαλιά για απόσταση και κοντά μετεγχειρητικά. Σε προσεκτικά επιλεγμένες περιπτώσεις, η ανταλλαγή φακού μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και απουσία οπτικά σημαντικού καταρράκτη για τη διόρθωση τυχόν διαθλαστικών σφαλμάτων μετεγχειρητικά.
Οδηγίες μετά την επέμβαση
- Μην τρίβετε ή αγγίζετε το μάτι σας.
- Αποφύγετε καταστάσεις όπου το μάτι μπορεί να χτυπήσει.
- Αποφύγετε τη σκόνη, τον ατμό ή τη βρωμιά στο μάτι.
- Αποφύγετε τα αθλήματα επαφής και το κολύμπι για περίπου ένα μήνα.
- Η ανάγνωση και η παρακολούθηση της τηλεόρασης δεν θα κάνουν στα μάτια ΚΑΜΙΑ ζημιά.
- Προστατέψτε τα μάτια τη νύχτα και όταν πλένετε το πρόσωπό σας.
- Τα γυαλιά ηλίου μπορεί να είναι χρήσιμα εάν το μάτι είναι ευαίσθητο στο φως.
- Συνεχίστε να βάζετε τις συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες σύμφωνα με τις οδηγίες.
- Προγραμματίστε το ραντεβού σας στο ιατρείο 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον ραντεβού.
Παρεκτόπιση ενδοφακού
Ο ενδοφακός που τοποθετείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη μπορεί μερικές φορές να μετακινηθεί από τη θέση του (εξαρθρωθεί), ειδικά εάν υπάρχει προηγούμενη επιπλοκή κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η όρασή σας να γίνεται θολή και εκτός εστίασης. Ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται η όρασή σας εξαρτάται από τη σοβαρότητα του εξαρθρήματος.
Εάν το εξάρθρημα του ενδοφακού είναι σημαντικό και επηρεάζει την όρασή σας, τότε χειρουργική επέμβαση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασής σας και θα αποτρέψει τυχόν περαιτέρω επιπλοκές.
Ο ενδοφθάλμιος φακός Carlevale είναι ένας ειδικά σχεδιασμένος φακός που μπορεί να στερεωθεί στον σκληρό χιτώνα του ματιού. Είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για στερέωση ενδοφθάλμιου φακού απουσία καψικής υποστήριξης.
Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
Ο αμφιβληστροειδής είναι το φωτοευαίσθητο φιλμ στο πίσω μέρος του ματιού και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια κατάσταση όπου ο αμφιβληστροειδής “ξεκολλά” μακριά από το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται επειδή έχει σχηματιστεί μια τρύπα ή ένα σκίσιμο στον αμφιβληστροειδή που επιτρέπει στο υγρό να περάσει κάτω από τον αμφιβληστροειδή.
Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση και ο κύριος στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η σφράγιση των οπών στον αμφιβληστροειδή και η επανεπικόλληση του αμφιβληστροειδούς.
Η υαλοειδεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση του υαλοειδούς gel (που έχει προκαλέσει τη ρωγμή του αμφιβληστροειδούς) από το εσωτερικό του ματιού. Στη συνέχεια, για να σφραγιστεί η ρωγμή, χρησιμοποιούνται είτε λέιζερ είτε κρυοπηξία για να δημιουργηθεί μια ουλή γύρω από αυτή. Στη συνέχεια, μια φυσαλίδα αερίου ή ελαίου σιλικόνης εισάγεται στο μάτι για να στηρίξει τον αμφιβληστροειδή ενώ επουλώνεται. Μια φυσαλίδα αερίου απορροφάται αργά σε διάστημα 2 έως 8 εβδομάδων, αλλά μια φυσαλίδα ελαίου σιλικόνης θα χρειαστεί μια μικρή επέμβαση για να την αφαιρέσετε αργότερα. Η όρασή σας θα είναι πολύ θολή αρχικά λόγω της παρουσίας της φυσαλίδας αερίου ή σιλικόνης.
Μετά την επέμβαση, θα σας δοθούν οδηγίες στάσης σώματος που πρέπει να ακολουθήσετε. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους, αλλά αποφύγετε να ρίξετε νερό κοντά στα μάτια. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να μην οδηγούν τις πρώτες εβδομάδες.
Δεν πρέπει να πετάτε με αεροπλάνο μέχρι να φύγει η φυσαλίδα αερίου και πρέπει να ενημερώσετε τον αναισθησιολόγο εάν χρειάζεστε γενική αναισθησία για οποιαδήποτε επέμβαση ενώ υπάρχει αέριο στο μάτι σας.
Οπή ωχράς κηλίδας
Η οπή της ωχράς κηλίδας είναι ένα μικρό, κυκλικό κενό που ανοίγει στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Αυτό προκαλεί θολή όραση και συχνά παραμορφωμένη όραση όπου οι ευθείες γραμμές ή τα γράμματα φαίνονται κυματιστές ή κυρτές. Μπορεί επίσης να υπάρχει μία περιοχή χαμένης όρασης στο κέντρο.
Μια οπή της ωχράς κηλίδας μπορεί συχνά να διορθωθεί με μια επέμβαση που ονομάζεται υαλοειδεκτομή, αφαίρεση της έσω αφοριστικής μεμβράνης και αέριο. Μπορούν να γίνουν επιπλέον βήματα κατά τη διάρκεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης ανάλογα με τον τύπο της οπής της ωχράς κηλίδας που υπάρχει.
Το υαλοειδές ζελέ αφαιρείται (υαλοειδεκτομή) και στη συνέχεια ένα πολύ λεπτό στρώμα (η έσω αφοριστική μεμβράνη) αφαιρείται προσεκτικά από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς γύρω από την οπή για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις έλξης που κρατούν την οπή ανοιχτή. Σε περίπλοκες περιπτώσεις, η έσω αφοριστική μεμβράνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει την οπή της ωχράς κηλίδας και να βελτιώσει το κλείσιμο μετεγχειρητικά. Στη συνέχεια, το μάτι γεμίζει με μια προσωρινή φυσαλίδα αερίου, η οποία πιέζει την τρύπα για να τη βοηθήσει να σφραγίσει. Η φυσαλίδα αερίου μπλοκάρει την όραση όσο είναι παρούσα, αλλά σιγά-σιγά εξαφανίζεται σε μια περίοδο περίπου 2-8 εβδομάδων.
Μετά την επέμβαση, μπορεί να σας δοθούν οδηγίες στάσης σώματος που πρέπει να ακολουθήσετε. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους, αλλά αποφύγετε να ρίξετε νερό κοντά στα μάτια. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να μην οδηγούν τις πρώτες εβδομάδες. Δεν πρέπει να πετάτε με αεροπλάνο μέχρι να φύγει η φυσαλίδα αερίου και πρέπει να ενημερώσετε τον αναισθησιολόγο εάν χρειάζεστε γενική αναισθησία για οποιαδήποτε επέμβαση ενώ υπάρχει αέριο στο μάτι σας.
Επιωχρική μεμβράνη
Η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη είναι μια κατάσταση όπου σχηματίζεται ουλώδης ιστός στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, όπου η όραση είναι πιο λεπτομερής. Το τμήμα του ματιού που επηρεάζεται από την επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα παραμορφωμένη ή/και θολή όραση.
Εάν μια επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη επηρεάζει την όραση, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η χειρουργική αφαίρεση της μεμβράνης. Αυτό επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης που ονομάζεται υαλοειδεκτομή, όπου εξειδικευμένα όργανα αφαιρούν την ουσία που μοιάζει με ζελέ που κανονικά γεμίζει το κέντρο του ματιού και ονομάζεται υαλοειδές.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα σας χορηγηθούν οφθαλμικές σταγόνες για να τις χρησιμοποιήσετε για μερικές εβδομάδες, οι οποίες θα βοηθήσουν το μάτι να επανέλθει από τη χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε να κάνετε τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες, αν και θα πρέπει να απέχετε από ρυπαρά περιβάλλοντα και οτιδήποτε θέτει το μάτι σε κίνδυνο τραυματισμού.